Pel que hem viscut i pel que viurem…

Any nou, Nadal

S’acaba l’any, arriba el Nadal com a primera porta per traspassar, recomptar-nos i seguir endavant. Recordem els que ja no hi són i repassem el que hem viscut. Ens ho varem prometre a nosaltres mateixos, i ho hem acomplert, potser només en part. Ens ho devem i els hi devem. Cada any que passa, vivim més vides, i ens carreguem amb el desig d’aprofitar al màxim cada batec, d’estimar més, d’estar pels que tenim a prop, lluny i més lluny.

Miquel Martin, enguany, ens ha fet l’inventari del que som i de com som. Un bon moment per llegir les seves proses, al recer assolellat, o a la vora del foc, tal com fa ell mateix…

Tot ens fa profit [i que per molts anys!]

Som l’aigua que hem begut, assedegats i suosos, i també aquells rius i mars i estanys on ens submergim com si volguéssim tornar als orígens més remots. Som el pa que mosseguem afamats o les menges que assaborim amb parsimònia. Tastem el vi robust d’una vinya ferrenya que ja conreaven els nostres avantpassats i hi endevinem la pedra pissarrosa i les herbes bosqueroles. Xuclem gambes, escurem ossos i garoines, escopim espines. La nostra pell està colrada per milions de rajos de sol que ens han escalfat, socarrat i confortat. Guardem a cada replec del cos la pols i l’arena que sojornen arreu i aquelles cicatrius que un roc rebec o una arrel pèrfida ens va tatuar sense pietat. Com la bestiola espantada o acorralada, ens hem llimat les ungles esgarrapant amb fúria o ens hem esmolat les dents de tant serrar-les de ràbia continguda. Acumulem arrugues com el roure acumula anelles al seu tronc: ens pansim, minvem, ens encarcarem.

Som la ventada eixordadora que ens sacseja i ens embulla la cabellera, que es fica cervell endins i resseca els llavis i clivella la pell. Hem entomat la pluja serena o torrencial fins a xopar-nos els cabells i esdevenir bassa i fang i rierol. Arraulits sota les mantes, hem assumit l’estrèpit de les tempestes amb la humilitat que ens exigia. Hem patit la calor abrusadora i xafogosa que ens fa panteixar i arrossegar com rèptil reumàtics, i també la fred purificadora que ens encarcara i fustiga, submisos. Hem vist volves de neu d’una blancor reveladora i pedregades apocalíptiques que presagiaven temporals, i aquell gebre finíssim que es desfà com polsim estel·lar.

Som l’ombra que ens acull a l’estiu i el recer assolellat que cerquem a l’hivern. Som la nit que no s’acaba. Som la llenya que hem cremat. Som la tarda allargassada i ronsa. Hem crescut enfilant-nos a les branques d’arbres centenaris i saltant per camps de gira-sols i entre panotxes de blat de moro. Com bons salvatges, hem cobejat bolets i espàrrecs i mores i gerds silvestres. Hem flairat roses i romaní, hem xarrupat la menta i el poliol. Hem palpat l’escorça dels suros i la fredor dels minerals, hem acariciat la pell dels préssecs i ens hem fet pessigolles amb branquillons d’espígol. Els nostres peus s’han endurit a còpia de trepitjar camins pedregosos i cales de còdols, i les nostres mans desprenen l’aroma de la terra molla i del sotabosc humit. La nostra suor destil.la sofriment i joia, i va sembrant llavors entre els solcs.

Ara sabem que la nostra mirada només reposa quan contemplem el cel seré, la mar encalmada, els prats que verdegen o les muntanyes llunyanes de neus perpètues. Ara sabem que tot ens afaiçona i tot ens fa profit, que l’erosió matisa i ens poleix.

Som obres d’art. Escultures humanes esculpides per la natura i el temps.

Miquel Martin i Sierra. Proses reposades.

Feu un comentari