Gabriel Roura, des del record

Arxiver, Catedral, Roura

Aviat farà quinze dies que ens va deixar en Gabriel Roura, l’arxiver de la Catedral de Girona, el col·lega que trobava molts matins enfilant el carrer de la Força a primera hora per anar a treballar. Fa ja quasi quinze dies i encara em sembla que el veig, amb el seu caminar pausat, l’abric fosc i el seu barret que deixava entreveure els venerables rínxols platejats del seu cap ple de saviesa i bonhomia.

Quan de cop desapareix una persona estimada et sembla que no pot ser, i comences a recordar quan fa que el coneixies, de què el coneixes, què era per tu, una manera de mesurar el buit que tot ésser humà deixa.

En Gabriel Roura va entrar a la meva vida quan jo era una estudiant del Col·legi Universitari de Girona i ell va venir a fer-nos un curs de paleografia. I ja no en va sortir més. Paleografia, una paraula que varem aprendre de nou i que ell ens va omplir de contingut. De forma entranyable ens va presentar la lletra carolina, vella companya seva, els abreujaments dels documents antics, les fòrmules que servien per identificar-los, la peculiaritat del traç de l’escrivà. Les intimitats de la comtessa Ermesenda revelades en els seu documents, el testament del comte Hug d’Empúries…Coneixia cada document com si l’haguès escrit ell i no se li escapava cap rebrec de la cal·ligrafia. Nosaltres, amb prou feines ens situaven en la cronologia de la història medieval que ell dominava i malgrat això, no ens feia palesa la nostra magna ignorància d’estudiants.

Més endavant vaig anar sovint a consultar el fons de l’arxiu capitular, els seus dominis, i m’acollí sempre amb benevolència i total disponibilitat, malgrat les seves múltiples obligacions. Recordo també la seva incondicional ajuda quan m’hi vaig dirigir per preparar les oposicions a la plaça d’arxivera municipal de Figueres. El temari de paleografia era llarg i complicat i em va dedicar tot el temps que vaig necessitar per aclarir els meus dubtes.

En Gabriel era així, l’únic canonge que he tractat, l’únic amb qui parlaves de tu a tu, oblidant la diferència abismal entre els seus coneixements, càrrecs i experiència i el minse currículum de qui tenia al davant. Ser arxiver com ell, ens feia crèixer professionalment, en uns anys en que la nostra professió requeria moltes explicacions a l’hora d’omplir formularis i enquestes.

En Gabriel, malgrat el tòpic, va morir com va viure, amb discreció i senzillesa, i un matí de febrer varem descobrir que mai més el tornaríem a veure enfilant la Força, se n’havia anat per sempre.

Per sempre, però, tindrem el record d’un home bo i una eminència en el camp de l’arxivística i la paleografia.

Fins a sempre, Gabriel!

Feu un comentari