El Nadal queda enrera, ja ha esdevingut un record, amb la mateixa diligència que asseure’ns en una taula ens fa passar, en un clucar d’ulls, del matí a la tarda. Cap d’Any, un turonet d’optimisme en el nostre dia a dia, tan pla, tan gris, tan previsible, i Reis, demà passat, cada vegada més lluny de la infantesa, cada vegada més lleu en la il·lusió.
Els que ens varem desvetllar amb Antaviana, allà lluny cap els vuitanta, coneixem una forma diferent de veure la vida, una mirada màgica, ingènua, fins i tot delirant, capaç de transformar instants, de seduir consciències, de desvetllar percepcions… Hem crescut amb aquest virus inoculat a la sang, i sovint en cerquem els efectes per les cantonades. Durant molts anys, algú ens ho va posar molt fàcil per pensar que la màgia existia en el dia a dia, que era fàcil retrobar-la en el silenci dels vespres vora la ràdio, en la veu d’aquell que desgranava coses trivials i no tant, en una melodia que ens bressolava en les hores prèvies a la son, quan surten les fades i una altra llum il·lumina les coses més quotidianes. Aquesta persona era Joan Barril, que ens va deixar, trista i sobtadament poc abans del penúltim Nadal.
Per això encapçalo aquest apunt amb aquest bon propòsit, seu evidentment. M’ha vingut al cap al pensar en els bons propòsits pel nou any, vull pensar que tan reals i engrescadors com els centenars que Joan Barril, al costat de Joan Oller, ens van regalar durant una colla d’anys. Podem pensar que cal millorar el nostre anglès, vigilar el que mengem, sortir més, i moure’ns. Ells dos, els que ens suggerien era precisament viure, captar la vida i ser-ne conscients, i així, amb una mirada diferent recórrer tantes vides com fos possible, entre el somni i la realitat. Us deixo uns quants dels seus bons propòsits, per anar passant aquests dies i agafar arrencada que ve pujada:
Anar a viure a una platja més aviat petita. De dia, comptar els grans de sorra i de nit, comptar les estrelles. Després, disposar-nos a morir tranquils.
Decidir que ja no sabem res de res i començar de nou a aprendre-ho tot.
Agafar un camell ràpid i seguir el rastre dels reis d’Orient. Un cop encalçats, oferir-nos com a patges per a l’any vinent.
Negar-nos a conèixer més gent i estimar amb més intensitat els amics que ja tenim.
Saber comptar fins a 10 en totes les llengües del món.
Comprar un estetoscopi, posar-lo a les orelles d’un nen petit i fer-li sentir el batec del seu propi cor.
Buscar una joguina atrotinada de les que sempre queden amagades en algun lloc, embolicar-la amb papers de colors i deixar-la al balcó com si els Reis, en comptes de regalar-nos coses, ens regalessin una segona oportunitat.
Comprar una agenda caducada i escriure-hi tot allò que hauríem d’haver fet.
Comprar un gira-sol i guardar-lo durant el dia en una habitació fosca. Treure’l a la terrassa durant la nit i així, a poc a poc, anar convertint el gira-sol en gira-lluna.
Acaronar els caps dels nens petits i, després, olorar-nos les mans com qui ha tocat molsa.
Comprar tot allò que anuncien a la televisió, a veure si, tenint-ho tot, som tan feliços com la gent que ho anuncia.
No comprar cap llibre fins haver llegit tots els que tenim a casa.
Inventar-se un nom d’escriptor, d’arquitecte o de filòsof inexistent; demanar als coneguts si el coneixen; i si algú diu que sí, retirar-li la paraula per sempre o planye’l perquè és un pobre d’esperit.
Parlar amb les plantes i regar els amics dos cops per setmana.
Abdicar de tot el que havíem cregut, admetre que anàvem equivocats i celebrar un petit funeral per nosaltres mateixos.
Anar a passar la tarda a qualsevol barri perifèric, asseure’ns a un cafè i escriure postals als amics.
Escriure l’autobiografia de la vida que hauríem volgut viure.
Dedicar un dia a l’atzar. Anar a l’estació i agafar un tren que no sabem on va. Baixar a l’última parada i allà agafar un autobús fins al final. Caminar a cegues fins arribar a la que serà per sempre casa nostra.
Escriure una carta als Reis demanant que vingui la República.